Bart De Wever: "Ik moet De Croo niet"

Het zit grondig scheef tussen N-VA-voorzitter Bart De Wever en Open VLD-kopstuk Alexander De Croo. Dat blijkt uit de tweedelige documentaire "Schild en vriend" op Vier. "Die man heeft gewoon geen woord. Die vertrouw ik niet", zegt De Wever over De Croo.

Het eerste deel van "Schild en vriend", waarin Eric Goens een aantal partijkopstukken volgt tijdens de campagne, wordt vanavond uitgezonden. De Croo vertelt erin dat er na de mislukte regeringsonderhandelingen in 2010 iets gebroken is tussen hem en De Wever. In het begin van de formatie was er veel samenwerking tussen Open VLD en N-VA, maar dat is volledig stilgevallen. De Croo heeft zelfs al bijna 4 jaar geen telefoontje meer gekregen van De Wever.

"Ik denk dat hij van gsm-nummer veranderd is intussen en hij heeft mij zijn nieuw nummer niet gegeven", zegt De Croo, die zich bedrogen voelt door de N-VA-topman. De Wever zegt op zijn beurt dat hij De Croo niet vertrouwt. "Die man heeft geen woord. Die heeft gewoon geen woord. Die vertrouw ik niet en die moet ik ook niet menselijk. Ik zeg dat heel eerlijk."

Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke zegt dat hij er moeite mee heeft om Bart De Wever nog te vertrouwen. En dat vindt de N-VA-voorzitter erger. "Bij Wouter Beke heb ik dat aanvoelen niet. Als hij dat zegt, betreur ik dat wel een beetje", luidt het. De Wever relativeert wel het belang van persoonlijke banden in de politiek. "Goeie menselijke relaties zijn meegenomen, maar als dat niet zo is, hoeft dat geen hinderpaal te zijn."

lees ook