Crevits maakt opnieuw 100.000 euro vrij voor Blue-bikes

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) maakt opnieuw 100.000 euro vrij voor de ondersteuning van Blue-bikes. Blue-bike is het systeem van blauwe deelfietsen waarbij treinreizigers na hun trein-, tram- of busreis gemakkelijk van het station tot aan hun eindbestemming en terug kunnen geraken. De Vlaamse steun is bedoeld om het gebruik van de fietsen via een derdebetalersregeling aantrekkelijk te maken.
Crevits (met blauwe jas) tijdens een persmoment in Roeselare.

Blue-bike werd in 2011 in het leven geroepen als extra service voor de treinreizigers. De blauwe stadsfietsen die aan ruim 40 stations te ontlenen zijn, zijn bedoeld om de afstand van station tot eindbestemming en terug te overbruggen.

Het systeem zit duidelijk in de lift. In 2013 zijn bijna 33.000 ritten uitgevoerd met het deelfietsensysteem . Dat is een verdrievoudiging. Ook het aantal klanten verdubbelde vorig jaar tot 4.500. Dit jaar staat de teller al op 20.000 ritten. Verwacht wordt dat het aantal ritten in 2014 zal verdubbelen tegenover 2013.

Vlaams minister Crevits kent voor het tweede jaar op rij 100.000 euro toe om de derdebetalersregeling verder uit te breiden en te promoten. De Vlaamse overheid legt 1 euro per afgelegde rit op tafel wanneer de stad of gemeente ook zelf minstens 1 euro betaalt. "De gebruiker betaalt op die manier maar 1 euro per rit of fietst zelfs gratis", luidt het.

Momenteel maken dertien Vlaamse steden en gemeenten gebruik van deze derdebetalersregeling, waaronder Roeselare sinds 1 mei. Mechelen en Torhout stappen op 1 juni in.

Uit een klantenbevraging blijkt nog dat acht op de tien gebruikers tevreden tot zeer tevreden zijn over het systeem en 96 procent zegt het systeem te zullen blijven gebruiken. Het hoofdmotief voor de gebruikers is flexibiliteit. Als tweede motief wordt de tijdswinst genoemd zonder files en parkeerproblemen.