El Khadraoui: "Stemplicht in België is positief"

"Het is goed dat we met de stemplicht de burger af en toe aanzetten tot denken." Dat zegt Saïd El Khadraoui, tweede op de Europese lijst voor SP.A, in een interview met "Fans of flanders".

In de aanloop naar de Europese verkiezingen van 25 mei nodigt het onlineplatform en tv-programma voor expats in Vlaanderen "Fans of Flanders" elke week een Vlaamse lijsttrekker uit voor een zogezegd mondeling examen waarin zij of hij vragen over de Europese Unie moet beantwoorden.

Volgens El Khadraoui is de stemplicht, die enkel in België, Luxemburg, Griekenland en Italië geldig is, nodig. "Zonder die stemplicht worden lagere sociale klassen niet aangezet tot nadenken over politiek, dat eigenlijk ook over hun eigen toekomst gaat", zegt El Khadraoui.

Het gesprek gaat ook nog over andere hete hangijzers in de Europese politiek. Zo is El Khadraoui voor het afschaffen van de vergaderzetel in Straatsburg, tegen een verdere uitbreiding van de EU en vindt hij dat Europese politici en werknemers te veel betaald worden.

lees ook