Er zoemen te veel bijen rond in Brussel

Te veel mensen in Brussel plaatsen tegenwoordig een bijenkorf bij hen thuis, zonder voldoende voedsel te voorzien voor de beestjes. Daardoor loopt het ecosysteem in de hoofdstad gevaar, waarschuwt de Brusselse natuurorganisatie Apis Bruoc Sella.

De laatste jaren horen we steeds meer onheilspellende berichten over de bijenpopulatie. Recent bleek zelfs dat de bijensterfte in Noord-Europa het hoogst is in ons land. Op termijn kan dat leiden tot problemen met onze voedselvoorziening.

In Brussel kampen ze met een ander probleem: daar zijn er net te veel bijen. Steeds meer particulieren, bedrijven en overheidsinstanties plaatsen bijenkorven op het dak of in de tuin. In die poging om zich een groen etiket aan te meten - "greenwashing" zeg maar - vergeten de mensen echter om genoeg voedselmogelijkheden voor de bijtjes te voorzien. De Brusselse natuurorganisatie Apis Bruoc Sella trekt aan de alarmbel. "We maken fouten en die moeten we herstellen", klinkt het.

De organisatie werkt samen met enkele Brusselse gemeenten voor wat betreft de bijeninstallaties en vraagt de gemeenten nu om de plantsoenen met meer bloemen te beplanten. "Dat komt niet alleen de bijen ten goede, maar de hele natuur in de stad", zegt de coördinator Marc Wollast. Ook mensen die thuis een bijenkorf plaatsen, moeten de nodige plantjes plaatsen.

Daarnaast roept Apis Bruoc Sella op om de bijenkorven beter te verdelen in de stad. Daarvoor moet het Brusselse bijenkorvenbestand in kaart gebracht worden. "Iemand die niet meer dan 3 bijenkorven plaatst, moet zich niet registreren", zegt de organisatie.

Overigens kampt niet alleen Brussel met een bijenprobleem. Ook in steden als Parijs en Montreal vliegen er te veel bijen rond, laat Apis Bruoc Sella weten.