Fors verlies voor Hema

De Nederlandse warenhuisketen Hema is vorig jaar door lage consumentenbestedingen en moeilijke marktomstandigheden in de rode cijfers gedoken. Het nettoverlies in 2013 kwam uit op 16,4 miljoen euro vergeleken met een winst van 6,4 miljoen euro in het voorgaande jaar.

Uit het jaarverslag van het winkelbedrijf, dat ook in België actief is, blijkt dat de omzet het afgelopen jaar met ruim 5 procent omlaag ging tot 1,1 miljard euro.

Hema kondigde in februari al aan dat het banen moest schrappen in Nederland als gevolg van aanhoudende moeilijke marktomstandigheden. "Het jaar 2013 was opnieuw een uitzonderlijk slecht jaar voor de Nederlandse non-food detailhandel, vooral door het afnemend aantal winkelbezoekers in binnensteden, laag consumentenvertrouwen en nog geen structureel herstel op de woningmarkt", meldde Hema toen.

Volgens het bedrijf is de verkoop in de Nederlandse winkels vorig jaar achtergebleven. De winkels in het buitenland, met Frankrijk voorop, presteerden vorig jaar juist beter dan het jaar daarvoor.

Hema, sinds 2007 eigendom van de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital, telt meer dan 650 winkels, waarvan meer dan 500 in Nederland.