Gangster blokkeert 6 uur lang reuzenrad

6 uur lang heeft een gangster een reuzenrad in Manchester geblokkeerd. Hij had de voorwaarden van zijn vrijlating geschonden en wou zo beletten dat hij weer de cel in moest. 12 mensen moesten uit het rad bevrijd worden en de bussen en trams liepen grote vertragingen op. Geschat wordt dat de kosten van de reddingsoperatie heel hoog zullen oplopen. "Nu heb ik tenminste echt iets gedaan", concludeerde de gangster achteraf.

Domenyk Noonan (49), een beruchte Britse gangster, heeft gisteren het hele stadscentrum van Manchester geblokkeerd. Hij klauterde namelijk op de as van een reuzenrad van 60 meter hoog. Zo'n 1.000 toeschouwers kwamen naar het spektakel kijken. De gangsters wuifde zijn "fans" toe en gaf via de telefoon zelfs live een interview met Manchester Evening News.

De politie schat echter dat hun hele operatie zo'n 36.000 euro zal kosten. Zo waren er grote vertragingen voor de bussen en de trams van de stad en er moesten nog 12 mensen uit het rad bevrijd worden. De bevrijding van de andere rad-bezoekers was trouwens een riskante operatie. De politie besloot namelijk om het rad te laten draaien terwijl de gangster zich op de as van het rad bevond.

"Een ruzie om de afwas"

Door een ruzie met zijn huisgenoot zag Noonan zich gedwongen om te verhuizen. Echter, wanneer hij zou verhuizen, zou de politie hem weer naar de gevangenis kunnen sturen wegens schending van de voorwaarden van zijn vrijlating. Iets wat hij ten alle koste wou vermijden.

De gangster was namelijk veroordeeld tot 9,5 jaar cel, nadat hij betrapt was met een revolver in zijn wagen. Daarvoor werd hij ook al voor andere zaken veroordeeld, onder meer voor fraude en het bezit van vuurwapens. Hij accepteert naar eigen zeggen het feit dat hij nu zeker weer naar de gevangenis moet. "Nu heb ik tenminste echt iets gedaan", aldus Noonan.

Realityshow

Noonan komt uit een van de meest bekende criminele families van Manchester. De broer van Noonan verscheen in 2005 in een documentaire, waarin hij opschepte dat hij meer wapens had dan de politie. Enkele dagen voor de release van de film werd hij echter doodgestoken. Noonan werd zo de nieuwe baas van de familie en verscheen zelfs met zijn familie in de reality-show "At home with the Noonans".