Geen grote incidenten bij verkiezingen in Zuid-Afrika

Bij de verkiezingen in Zuid-Afrika zijn er geen grote incidenten gemeld. De meeste stembureaus sloten rond 21 uur, maar heel wat bureaus blijven langer open omdat er nog steeds lange wachtrijen staan.
AFP PHOTO/GIANLUIGI GUERCIA

Verwacht wordt dat het ANC een absolute meerderheid behaald. Peilingen spreken van 60 procent. Daardoor zou de huidige president, Jacob Zuma, opnieuw herkozen raken. Zuma is berucht door corruptie, geweld en andere schandalen.

De oppositionele Democratische Alliantie (DA) met haar topkandidate Helen Zille kan volgens een peiling van de Sunday Times op een groei van 16,6 procent rekenen tot ongeveer 23 procent. De nieuwe radicaallinkse partij Economic Freedom Fighters van de populist Julius Malema zou op vijf procent uitkomen.

Ruim 25 miljoen Zuid-Afrikanen werden opgeroepen om een nieuw nationaal parlement in Kaapstad en de nationale provincieraden te kiezen.

De eerste resultaten van de verkiezingen worden vannacht verwacht. De definitieve uitslag is pas voor zaterdag voorzien.