Gurlitt laat collectie roofkunst na aan museum in Bern

De notaris van de overleden Cornelius Gurlitt (81) heeft bekendgemaakt dat Duitse kunstverzamelaar zijn volledige kunstcollectie nalaat aan het Kunstmuseum Bern in Zwitserland. Het museum heeft het nieuws bevestigd.

De Duitse kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt is gisteren op 81-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Enkele maanden geleden liet hij in zijn testament opnemen dat alle werken uit zijn verzameling naar het Kunstmuseum Bern gaan.

Gurlitt had geen kinderen en wilde niet dat zijn erfenis naar andere familieleden zou gaan.

Cornelius Gurlitt erfde 1.400 kunstwerken van zijn vader Hildebrand Gurlitt, de kunsthandelaar van Adolf Hitler, die ze in opdracht van de nazi's, maar ook voor eigen rekening, had gekocht en geroofd of via chantage en druk verkregen. Daar zat "Entartete Kunst" (door de nazi's verboden werken), maar ook absolute topwerken van onder anderen Matisse en Picasso.

Vanaf vorig jaar doken de verloren gewaande werken plotseling tot ieders verrassing bij honderden op in de woningen van Gurlitt in Munchen en Salzburg. Met de dood van Gurlitt is het justitiële onderzoek naar hem stopgezet. Het onderzoek naar de verzameling gaat wel door.