Kunst maakt gevoelens los

Romeinse onderzoekers hebben de hersenactiviteit van kerkbezoekers in Rome geobserveerd. Zo wilden ze achterhalen wat de bezoeker ervaart wanneer hij of zij voor een kunstwerk staat. Ze constateerden dat kunst heftige gevoelens kan losmaken. Dat schrijft Scientias.

In de kerk San Pietro in Vincoli in hartje Rome is een sculptuur van Mozes de grote publiekstrekker. Het beeld van de Bijbelse figuur werd in de zestiende eeuw gemaakt door Michelangelo. Wetenschappers van de Romeinse Universiteit besloten de hersenactiviteit van de bezoekers te meten en dat meer bepaald op het moment dat ze het beeld aankijken. Dit moest ter plekke gebeuren omdat gevoelens dan wellicht heftiger zijn dan wanneer je een foto of video van het kunstwerk bekijkt.

Uit de scans bleek dat de bezoekers diepe gevoelens ervaren wanneer ze oog in oog met het Mozesbeeld stonden. Belangrijk daarbij was het oogcontact. Het Mozesbeeld kijkt namelijk niet recht voor zich, dus als men frontaal voor het beeld stond, werden de gevoelens minder heftig ervaren.

Het is wel al langer bekend dat er gevoelens worden losgemaakt wanneer men naar een portret kijkt. Deze gevoelens zouden sterker zijn dan bij bijvoorbeeld een schilderij van een stilleven. 

De wetenschappers dienden alvast een aanvraag in om dezelfde testen uit te voeren in het Colosseum, het Forum Romanum en de Sixtijnse Kapel in de Romeinse stad. Zo hoopt men meer inzicht te krijgen in hoe kunstenaars emoties losmaken bij de modale museumbezoeker.