Michelin voor rechter door foute situering Leeuw van Waterloo

De Waals-Brabantse gemeente Eigenbrakel daagt Michelin voor de rechter omdat de Franse groep in een reisgids de "Leeuw van Waterloo" niet in Eigenbrakel, maar wel in Waterloo heeft gesitueerd. Dat heeft burgemeester Vincent Scourneau (MR) bekendgemaakt.

Het conflict draait rond de reisgids die Michelin heeft uitgegeven over de "Napoleonroute in Wallonië". Dat een toeristisch traject dat in februari werd ingehuldigd in het kader van de herdenking van de 200e verjaardag van de Slag bij Waterloo volgend jaar. Die 94 kilometer lange route volgt de tocht die de Franse keizer Napoleon Bonaparte twee eeuwen geleden door ons land maakte.

In de Michelingids wordt aangegeven dat de Leeuw van Waterloo zich op het grondgebied van de gemeente Waterloo bevindt. Dat lijkt een logische veronderstelling, maar eigenlijk ligt dat herdenkingsmonument in Eigenbrakel.

Eind februari had de gemeente Eigenbrakel al zijn beklag gedaan over die vergissing. "We hebben nu een brief ontvangen van de advocaten van de gids, die van mening zijn dat er geen fout werd gemaakt", zegt de burgemeester. "We hebben daarom besloten hen voor de rechter te dagen, hoewel we betreuren dat het zover is moeten komen."

"Dit is geen actie tegen de gemeente Waterloo", stelt Scourneau nog. "We willen naast Waterloo bestaan en niet worden vergeten."