Nederlandse rechtbank start videorechtspraak

De rechtbank in Nederlands-Limburg is als eerste rechtbank in Nederland officieel begonnen met videorechtspraak. De primeur vond plaats in het gemeentehuis van Heerlen, in het bijzijn van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en president Pulles van de rechtbank in Limburg.

Het gaat om civiele zaken, die normaal behandeld worden door de kantonrechter in Maastricht. In plaats daarvan heeft de rechter in Maastricht rechtstreeks contact met de gedagvaarden via een videoverbinding op een computerscherm. Kantonrechters oordelen over overtredingen, arbeidszaken, huurzaken en andere civiele kwesties waar maximaal 25.000 euro mee gemoeid is. Gedaagden hoeven geen advocaat in te schakelen. Ze kunnen hun eigen verdediging voeren.

Een handvol burgers in Heerlen beleefde de primeur. Ze hadden allemaal een betalingsachterstand. De rechter liet zich informeren en stelde vragen. In sommige gevallen velt de rechter binnen een maand een vonnis. De rest krijgt een oproep voor een zitting in Maastricht.

Videorechtspraak is een wens van gemeenten in de zuidelijke Nederlandse provincie. Sinds de sluiting van de kantongerechten in Sittard, Venlo en Heerlen moeten inwoners uit die regio's naar Maastricht of Roermond om hun rechtszaak bij te wonen. Dankzij videorechtspraak kan dat voortaan in hun eigen gemeente.

President Pulles is tevreden. Hij wil in de naaste toekomst ook kleinere strafzaken via videorechtspraak afhandelen in de drie Limburgse steden. Burgers kunnen zelf aangeven of ze zelf naar de rechter gaan of kiezen voor rechtspraak via het computerscherm. Bij verweer volgt een gang naar de rechter.