Oostenrijkse kunstenares Maria Lassnig overleden

De Oostenrijkse artieste Maria Lassnig, een van de iconen van de hedendaagse kunst, is dinsdag in Wenen op 94-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de krant Der Standard in zijn te verschijnen woensdageditie.

Lassnig behoorde tot de geëngageerde en feministische kunstenaars. In haar leven verzamelde zij diverse onderscheidingen, waaronder de Oskar Kokoschka-prijs in Oostenrijk en de Zwitserse Roswitha Haftmann-prijs. Op de jongste editie van de Biënnale van Venetië, in 2013, werd ze vereerd met de Gouden Leeuw voor haar gehele oeuvre.

Het favoriete onderwerp van Lassnig was het zelfportret. Zij beeldde zichzelf steeds af in het gezelschap van "iets" - een vogel, een kat of een aap. Andere onderwerpen van haar werk: de kindsoldaat, het levenseinde en, als feministe van het eerste uur, de gelijkheid tussen man en vrouw.

Als jonge vrouw woonde zij een tijdje in Parijs, waar zij onder andere de paus van het surrealisme, André Breton, en de dichter Paul Celan leerde kennen. Later leefde en werkte zij in New York.

Ter gelegenheid van haar 90e verjaardag, in 2009, wijdde het Weense Museum van Moderne Kunst Mumok nog een retrospectieve aan haar.

In de jaren 50 maakte zij deel uit van de zogenaamde Hundsgruppe (Hondentroep), samen met onder andere Arnulf Rainer. Hun werk was beïnvloed door de toen hip zijnde Amerikaanse stromingen: het abstract expressionisme en de action painting.