Op campagne met Lawrence of Arabia - An Olaerts

Om Lawrence of Arabia te bewonderen moet het zondag zijn. Want Lawrence of Arabia wordt alleen nog 's zondags uitgezonden, op de enige zalige middag van de week. Een mens moet er zijn tijd voor nemen. De 216 volle minuten van Lawrence of Arabia komen tenslotte recht uit 1963, toen de missen nog vol zaten. Als Lawrence of Arabia op de buis is, krijg je trouwens vanzelf dat zondagse gevoel van weleer, toen je spaarcenten veilig waren op een kangoeroerekening van de ASLK.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Lawrence of Arabia zat vol vertrouwen op een kameel, in een schitterend wit, Arabisch gewaad. Hobbelend richting de einder filosofeerde hij over De zeven pilaren der wijsheid, een boek dat hij later schreef. Eerst waren er violen en trompetten, de pathos van een heel symfonisch orkest, plus fond de teint, heel veel fond de teint, emmers vol fond de teint. Zonder fond de teint geen Engels epos in de woestenij van Wadi Rum.

Wouter Beke als kenner

Hulde aan de schminkster van Lawrence of Arabia! Dat arme mens heeft destijds een cast van Britse bleekscheten aan een zonneblos geholpen, zonder zweet of openstaande poriën. Vlekken kwamen daar natuurlijk van, fond de teint op die schitterende, Arabische gewaden. Het verklaart wellicht waarom Lawrence of Arabia alle filmprijzen ter wereld heeft gewonnen, behalve die voor beste kostuums.

Enfin, wie heeft Lawrence of Arabia bijna vier uur lang helemaal uitgezeten? Sterker nog, wie herkent zich in Lolo, the prince of bruinsel? Wouter Beke. Hij blijkt een zondagskind bij uitstek. In Reyers Politiek had hij een citaat bij zich van Lawrence of Arabia. Kathleen Cools beloofde prompt om geen grapjes te maken over de CD&V in de woestijn. Kathleen Cools is een net mens. Daarna kwam Peter O'Toole in beeld, op een kameel, met fond de teint en het gedacht waar het voor de voorzitter om draaide.
 

Dagdromen zijn gevaarlijk

Het ging over soorten dromen, die van 's nachts (onnozel) en die van overdag (gevaarlijk). Dromen doet iedereen, maar volgens Lawrence of Arabia is er een belangrijk verschil. 'The dreamers of the day are dangerous men', zei hij, 'for they may act upon their dreams with open eyes, to make it possible.'

Wouter Beke wilde uiteraard groot dromen, vertelde hij, overdag, net zoals Lawrence of Arabia. Of zou iemand van de christendemocratische communicatiedienst niet gewoon hebben gegoogeld? Op quotes AND dreams?

Na zondag komt maandag

Wie let nu zo goed op, op een suffe zondagmiddag, na de heilige communie en de kroketten, terwijl vader zachtjes ligt te brommen op de sofa? Na vier uur fond de teint en oorlog tegen de Turken heeft een normaal mens geen dromen meer. Veeleer beseft hij dat het weekend voorbij is en dat het weer dromenloze maandag wordt. 26 mei valt trouwens op een maandag.

En wat schreef Lawrence of Arabia toen de film gedaan was, hij enigszins teleurgesteld terug thuiskwam en zonder fond de teint opnieuw bleek werd? ' I’ve been & am absurdly over-estimated. There are no supermen & I’m quite ordinary.'  Het is een treurig verhaal, dat van Thomas Edward Lawrence en de Arabieren. Op een maandag liggen de zaken nu eenmaal dikwijls anders dan op een zondag.

 

(An Olaerts is columniste.)

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.