Opera Vlaanderen pakt uit met Mozarttrilogie

Opera Vlaanderen en Ballet Vlaanderen, die sinds begin dit jaar gefuseerd zijn, hebben hun eerste gezamenlijke seizoen gepresenteerd. Opera Vlaanderen stelt volgend seizoen het thema (on)macht centraal en brengt drie opera's van Mozart. Ballet Vlaanderen herdenkt de Eerste Wereldoorlog en haar oprichtster Jeanne Brabants.

Opera Vlaanderen pakt uit met de herneming van drie opera's van Mozart in een regie van Guy Joosten. Het gaat om "Cosi fan tutte", "Don Giovanni" en "Le nozze di Figaro". Voor die opera's werkte Mozart telkens samen met librettist Lorenzo Da Ponte. Joosten regisseerde de opera's al in de jaren 90, maar nu komt er een herwerkte versie met nieuwe zangers. "Don Giovanni" gaat volgende maand al in première in Gent en zal volgend jaar te zien zijn in Antwerpen.

Andere producties zijn "Elektra" van Richard Strauss in een regie van de jonge Duitse theatermaker David Bösch, het Russische meesterwerk "Khovansjtsjina" van Moessorgski in een regie van de Amerikaan David Alden en een nieuwe productie van Peter Konwitschny die aan de slag gaat met Halévy's Grand Opera "La Juive".

De Antwerpse modeontwerper Walter van Beirendonck zal de kostuums ontwerpen voor de opera "Akhnaten" van Philip Glass in een regie van Nigel Lowery.

Ballet herdenkt Eerste Wereldoorlog

Het Ballet Vlaanderen brengt vijf producties volgend seizoen. "In Flanders fields" is een eerbetoon aan de Eerste Wereldoorlog door choreograaf Ricardo Amarante. De productie wordt gecombineerd met een opvoering van "Dialoog" van Jeanne Brabants, de oprichtster van het balletgezelschap die begin dit jaar overleed.

Voorts staat ook de klassieker "Don Quichot" in een choreografie van Alexei Fadeyechev op het programma.