Poetin kondigt terugtrekking troepen aan

De Russische president Vladimir Poetin zegt dat hij zijn troepen aan de Oekraïense grens heeft teruggetrokken. Hij roept ook de pro-Russische separatisten op om het onafhankelijkheidsreferendum uit te stellen.

"Onze manschappen aan de grens met Oekraïne hebben veel verontrusting veroorzaakt wereldwijd. Om die reden hebben we ze nu teruggetrokken. Hun trainingen vinden nu ergens anders plaats", zegt Poetin in een gesprek met de Zwitser Didier Burkhalter, voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Die kondigt binnenkort een stappenplan aan om uit de Oekraïense crisis te raken.

Eind april schatte de NAVO nog dat er ongeveer 40.000 Russische manschappen gestationeerd stonden aan de Oekraïense grens. De organisatie kan de terugtrekking nog niet bevestigen. Ook de Verenigde Staten melden dat ze nog geen troepenbeweging hebben gezien.

Volgens de Russische president zijn de Oekraïense presidentsverkiezingen van 25 mei alvast een stap in de goede richting, op voorwaarde dat daarbij alle burgers worden beschermd. Poetin roept ook de pro-Russische militanten in het zuidoosten van het land op om hun onafhankelijkheidsreferendum uit te stellen. Dat stond gepland voor komende zondag. De separatisten laten weten dat ze de oproep van Poetin respecteren en dat ze hierover in overleg zullen gaan.