Rebellen trekken zich terug uit Homs

De Syrische rebellen zijn zich aan het terugtrekken uit de belegerde stad Homs. Opmerkelijk, want Homs was lange tijd een van de bolwerken van het verzet tegen het regime van Assad. In ruil voor een vrije aftocht worden hulpgoederen toegelaten.
AP2014

Zo'n 1.200 Syrische rebellen verlaten de laatste verzetshaarden in de Oude Stad van Homs. De rebellen stappen in bussen die langs verschillende kanten de belegerde stad verlaten. De terugtrekking uit Homs is een onderdeel van een tijdelijk staakt-het-vuren tussen de rebellen en de regeringstroepen. In ruil voor een vrije aftocht worden hulpgoederen toegelaten in de stad die binnenkort opnieuw in handen zal zijn van het regime.

Homs werd al geruime tijd belegerd, maar toch is de terugtrekking op zich vrij opmerkelijk. Homs was lange tijd een bolwerk van de rebellen en werd zelfs "de hoofdstad van het verzet tegen Assad" genoemd. Het leger probeerde de stad al maandenlang in te nemen. Duizenden burgers zaten gevangen in de stad, tussen de strijdende partijen in.

Al meer dan drie jaar oorlog

De burgeroorlog in Syrië begon meer dan drie jaar geleden. Aanvankelijk ging het om een protestbeweging tegen de wrede aanpak van opposanten door de ordediensten, maar omdat die hun aanpak alsmaar verhardden, groeide die protestbeweging uit tot een gewapende opstand tegen het regime zelf.

In die gewelddadige chaos mengden zich later ook fundamentalistische rebellengroeperingen en radicale buitenlandse strijders, waardoor de opstand is verworden tot een burgeroorlog. De laatste maanden lijkt president Assad garen te kunnen spinnen bij de tweedracht in de rangen van de rebellen.

Het geweld heeft al minstens 150.000 mensenlevens geëist. De humanitaire crisis is nauwelijks te overzien. Zo'n 9,3 miljoen mensen hebben dringend hulp nodig, 6,5 miljoen mensen zijn op de vlucht en 3,5 miljoen mensen zitten vast in belegerde steden die erg moeilijk bereikbaar zijn voor hulp.