Schouppe: "Ik begrijp de colère van Eric Van Rompuy"

Oud-staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) is het eens met de kritiek van partijgenoot Eric Van Rompuy op de plannen van de huidige staatssecretaris voor Mobiliteit Mechior Wathelet (CDH) om de vluchtroutes van Zaventem te wijzigen. Dat heeft hij gezegd in "Terzake". "Wathelet heeft zich in een moeilijke positie gezet", klinkt het.

Wathelet paste onlangs de vluchtroutes van de luchthaven van Zaventem op eigen initiatief aan om zo de twee Brusselse gemeenten Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe te ontlasten. Die aanpassing lokte heel wat protest uit in delen van Brussel omdat op die manier gemeenten als Etterbeek, Watermaal-Bosvoorde en Oudergem meer vluchten op en boven hun dak kregen.

Daarom besliste Wathelet om de vluchtroutes opnieuw aan te passen, om zo de Brusselse zuidrand te kunnen ontlasten. Maar daardoor verschuift het protest naar de noordrand en naar gemeenten als Grimbergen en Zaventem.

Eric Van Rompuy, schepen in Zaventem, reageerde vanochtend in "De ochtend" scherp op de plannen van Wathelet. Volgens hem had hij van het oorspronkelijke spreidingsplan, dat Etienne Schouppe twee jaar geleden als staatssecretaris opmaakte, moeten afblijven.

"Op juridisch vlak is er geen probleem"

"Ik begrijp de colère van Van Rompuy", zegt Schouppe vanavond in "Terzake". Volgens hem is er op juridisch vlak echter geen probleem met wat Wathelet gedaan heeft. "Een minister of staatssecretaris mag zelf handelen over zijn bevoegdheden", zegt hij. "Maar er is wel een verschil tussen het juridische en de politieke realiteit. Ik heb altijd overlegd met de andere ministers en had ook hun steun."

"Wathelet heeft zich in een moeilijke positie gezet", zegt hij. "Hij kan bijna niet meer terug. Zij voor wie de aanpassingen positief zijn, hebben de verbetering geproefd. Het geklaag van zij voor wie de maatregelen echter slecht uitvallen, zal daarentegen alleen maar groter worden. Ik denk dat hij een nieuwe oplossing zal moeten zoeken voor de vluchten in zuidoostelijke richting."