Thaise premier moet opstappen wegens machtsmisbruik

De Thaise premier Yingluck Shinawatra is door het Thaise Grondwettelijk Hof uit haar ambt ontzet. Ze is schuldig bevonden aan machtsmisbruik. Ze zou in 2011 haar macht als premier misbruikt hebben om de directeur van de veiligheidsdienst over te plaatsen.

Thailand gaat al een tijdje gebukt onder een grote politieke crisis. Eind vorig jaar zijn in het land erg grote protesten uitgebroken tegen premier Yingluck Shinawatra. De oppositie verwijt haar een marionet te zijn van haar broer Thaksin, die in 2006 werd afgezet als eerste minister en later werd veroordeeld voor corruptie. Thaksin woont al een tijdje in het buitenland.

De protesten begonnen toen Yingluck in oktober een amnestiewet voorstelde waarmee Thaksin terug zou kunnen keren naar Thailand. De betogers eisen daarom al een tijdje het aftreden van Yingluck, maar dat is met de - soms erg bloedige - straatprotesten vooralsnog niet gelukt. Bij het protest vielen verschillende doden. Grote delen van hoofdstad Bangkok werden lange tijd bezet.

Yinglucks aanhangers beschuldigen de gerechtshoven in Thailand ervan het rechtssysteem te misbruiken om haar alsnog af te zetten, nadat het met protesten die al sinds november duren niet lukte. Hoe het ook zij, het Grondwettelijk Hof heeft nu beslist dat de positie van Yingluck - en een groot deel van haar regering onhoudbaar is geworden.

De premier is schuldig bevonden aan machtsmisbruik nadat ze in 2011 een directeur van de veiligheidsdienst heeft overgeplaatst. Ze zou dat "met een dubbele agenda" hebben gedaan. Ook andere ministers die genoemd worden in de zaak moeten opstappen.

De minister van Handel, Boonsongpaisan Niwatthamrong, zou Yingluck voorlopig vervangen als premier, tot aan de verkiezingen die op 20 juli zouden worden gehouden.