Van den Bossche wil goedkopere stroom via "zonnetarief"

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) wil een "zonnetarief" invoeren dat elektriciteit tot 50 procent goedkoper maakt op zonnige en winderige dagen. "Op zulke dagen is stroom voor leveranciers erg goedkoop op de groothandelsmarkten", zegt ze in Het Laatste Nieuws.

Op dagen met veel zon en wind draaien zonnepanelen en windmolens op volle toeren. Elektriciteit produceren is dan een pak goedkoper en de leveranciers betalen minder op de groothandelsmarkten. "Dat voordeel raakt momenteel wel tot bij de bedrijven, maar niet tot bij de doorsnee gezinnen. Dat terwijl die laatsten mee betalen voor de omschakeling naar groene energie", zegt Van den Bossche.

De Gentse politica pleit daarom voor de invoering van een "zonnetarief", dat ook de gezinnen en de kleine ondernemers ten goede komt. Op dagen met veel zon en wind kan elektriciteit tot de helft goedkoper, zegt ze. Elektriciteit kost nu ook op sommige momenten minder dan op andere, bijvoorbeeld 's nachts en in het weekend.

"Als we het zonnetarief nu invoeren, zal een gezin onmiddellijk 6 procent per jaar besparen", aldus Van den Bossche. "En naarmate we meer investeren in groene energie, zal die korting nog groter worden." Wanneer het zonnetarief zou gelden, moet nog bepaald worden. Het kabinet van de minister schat dat het goedkopere tarief zo'n 20 dagen per jaar zou gelden.

En hoe zou de consument op de hoogte gebracht worden? "Als er genoeg wind of zon is, kan dat worden meegenomen in het weerbericht", luidt het. Dat er deze legislatuur nog geen stappen zijn ondernomen om het systeem in te voeren, komt volgens Van den Bossche omdat het aandeel van groene energie nog moest groeien en omdat Vlaanderen pas na 25 mei bevoegd wordt voor energietarieven.

AP2012

lees ook