VS sluit ambassade in Jemen voor publiek om veiligheidsredenen

De Verenigde Staten sluiten de ambassade in de Jemenitische hoofdstad Sanaa voor het publiek uit veiligheidsoverwegingen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bekendgemaakt.

In Washington wordt gewezen naar "recente aanslagen tegen westerse belangen" in het land waar het extremistische netwerk Al Qaeda actief is.

De sluiting voor het publiek is tijdelijk. "We evalueren de veiligheidssituatie elke dag en we zullen de ambassade voor het publiek heropenen op het ogenblik dat dit gepast is", verklaarde woordvoerder Jen Psaki. Ze benadrukte dat deze voorzorgsmaatregel geen afbreuk doet aan de Amerikaanse verbintenis om Jemen te steunen in het overgangsproces naar democratie.

De aankondiging volgt twee dagen na de moord op een Fransman in de diplomatieke wijk van Sanaa. Vanuit een rijdende auto werd een Frans lid van de veiligheidsdienst doodgeschoten die voor de EU-vertegenwoordiging in Sanaa werkte. Een landgenoot en een Jemenitische chauffeur raakten gewond. De twee Fransen werkten voor het private veiligheidsbedrijf Argus Security.