14 "dansende" kikkersoorten ontdekt

In India zijn 14 nieuwe kikkersoorten ontdekt. Ze worden "dansende kikkers" genoemd, wegens de gekke strekbewegingen die ze maken. De kikkers worden wel meteen al met uitsterven bedreigd, aangezien hun habitat langzaam aan uitdroogt.
AP2014

Het was midden in de jungle dat de 14 nieuwe soorten werden ontdekt. In totaal zijn er nu zo'n 24 soorten van "dansende kikkers" gekend.

De kikkers zijn slechts zo groot als een walnoot en het zijn vooral de mannetjes die graag de beentjes strekken. De dansbewegingen dienen om de vrouwtjes te verleiden en zijn tevens een machtsgebaar: hoe groter de kikker, hoe groter en beter de dansbewegingen. Aangezien er per 100 mannetjes maar één vrouwtje is, gebruiken de mannetjes de strekbewegingen ook om hun concurrentie letterlijk buiten te schoppen.

De wetenschappers van de Universiteit van Delhi reageren echter enthousiast en triest tegelijk. De dansende kikkers komen namelijk enkel voor in de Indiase bergketen West-Ghats en die habitat wordt nu sterk bedreigd door de klimaatsverandering. Van de 14 soorten die eerder ontdekt waren, kon men in 2006 makkelijk tot 500 kikkers spotten, terwijl het nu al moeilijk is om aan 100 te geraken, aldus de onderzoekers.