"Aangepaste vliegroutes boven Brussel vanaf morgen in gebruik"

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) heeft instructies gegeven om de aangepaste vluchtroutes boven Brussel vanaf morgen te gebruiken. Belgocontrol, dat instaat voor de veiligheid op en rond de luchthaven, is normaal gezien verplicht die instructies op te volgen.

Het oorspronkelijke spreidingsplan van Wathelet is sinds februari van kracht, maar botste op veel protest van de Brusselaars en van de Brusselse regering. Maandag besliste de Brusselse regering om gerechtelijke stappen te ondernemen tegen het plan. Daarop bracht Wathelet enkele correcties aan. Door de aanpassingen wordt het nachtelijk vliegverbod uitgebreid en krijgt de noordrand meer vluchten te verwerken.

De Vlaamse vicepremiers zijn echter niet te spreken over die aanpassingen en noemden de beslissing van Wathelet  gisteren "niet rechtsgeldig". Voor de Brusselse minister van Milieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) zijn de correcties niet voldoende. Het Brussels Gewest laat de oorspronkelijke klacht niet vallen.