"Als we stil blijven, zal dit zich verspreiden"

Malala Yousafzai, het Pakistaanse schoolmeisje dat door de taliban in het hoofd werd geschoten, zegt dat de wereld niet stil mag blijven bij de ontvoering van meer dan 200 schoolmeisjes in Nigeria. De meisjes zijn drie weken geleden ontvoerd door de islamistische beweging Boko Haram, die een gewelddadige campagne voert tegen onderwijs voor vrouwen.
AP2014

Malala werd in 2012 door de taliban in het hoofd geschoten omdat ze campagne voerde voor onderwijs voor meisjes. Ze overleefde de aanlag en werd in Groot-Brittannië verzorgd en geopereerd. Ze is nu een uitgesproken activiste voor het recht op onderwijs voor meisjes.

In een interview met de BBC omschreef ze de Nigeriaanse meisjes als haar "zusters" die "in een gevangenis" zitten. Malala zei zich duidelijk uitspreken over de ontvoeringen de enige manier is om dergelijke ontvoeringen in te toekomst te verhinderen.

Ze noemde Boko Haram een groep extremisten, die niet begrijpen dat de islam zegt dat gelovigen de plicht hebben om zichzelf te ontwikkelen en om tolerant en vriendelijk te zijn tegen anderen.

De leider van Boko Haram heeft eerder deze week toegegeven dat zijn strijders de meisjes, die tussen 16 en 18 jaar oud zijn en hun examens aan het afleggen waren, ontvoerd hadden uit hun school in Chibok op 14 april.

Abubakar Shekau dreigde ermee de meisjes "te verkopen", en hij zei dat ze hoe dan ook niet op school hadden mogen zitten maar zouden moeten trouwen.

Veel kritiek

Boko Haram, wat in de plaatselijke Hausa-taal betekent "een westerse opvoeding is verboden", begon in 2009 met aanslagen te plegen. Alleen al dit jaar zijn er naar schatting 1.000 mensen gedood bij geweld van Boko Haram en de reactie erop van de ordediensten.

De ontvoering van de meisjes heeft geleid tot wijdverbreide kritiek op de Nigeriaanse regering en tot demonstraties in het hele land. De Nigeriaanse politie heeft gisteren een beloning uitgeloofd van 300.000 dollar voor wie kan helpen de meisjes terug te vinden en te redden, wat dan weer een aantal mensen ertoe bracht zich af te vragen waarom dat zo lang geduurd heeft.

Ook vanuit het buitenland komt er kritiek: de gewezen secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan heeft opgeroepen tot actie en hij had kritiek op zowel de Nigeriaanse regering als op andere Afrikaanse landen omdat ze niet snel genoeg gerageerd hebben op de ontvoering. Hij riep hen op alle middelen die ze tot hun beschikking hebben, in te zetten om te helpen de meisjes te bevrijden.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de ontvoering veroordeeld als "afschuwelijk" en "hartverscheurend" en first lady Michelle Obama heeft meegedaan aan een socialemediacampagne door een foto van zichzelf te tweeten waarop ze een stuk papier vasthoudt met de boodschap "#BringBackOurGirls".

De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben teams van experten gestuurd om te helpen de meisjes terug te vinden. De Chinese premier Li Kaqiang, die in Nigeria is voor het World Economic Forum, heeft aangeboden om de satellieten en inlichtingendienst van zijn land in te zetten.