"Pas achteraf zal ik beseffen dat ik voor 125 miljoen kijkers stond"

Nuchter, maar vol enthousiasme. Zo reageert Angelique Vlieghe uit Kortrijk op het nieuws dat ze is uitverkoren om komende zaterdag voor 125 miljoen kijkers de Belgische punten voor te lezen in de finale van het Eurovisiesongfestival. De 24-jarige godsdienstleerkracht doorstond met glans de test voor de blue key en werd door de Eén-kijkers aangeduid om de felbegeerde “twelve points” uit te delen.

Nadat MNM afgelopen week drie kandidaten voor de belangrijke taak had geselecteerd, namen Angelique Vlieghe uit Kortrijk, Francis Brusselmans uit Waarschoot en Arne Six uit Wervik het dinsdag tegen elkaar op in een proef voor de blue key. Voor het oog van de Eén-kijker oefenden ze het uitdelen van de Belgische punten.

De drie kweten zich met glans van hun taak. Ze gingen onverstoord verder, ook toen er vlakbij een ballon ontplofte, het licht uitviel of iemand hen een boa constrictor om de schouders legde. “We have company”, merkte Vlieghe zonder verpinken op toen ze zag dat ze het gezelschap had gekregen van een slang.

De Eén-kijker besliste uiteindelijk dat Vlieghe de beste prestatie neerzette. Eva Daeleman ging haar gisteren het heuglijke nieuws melden terwijl ze samen met enkele leerlingen en collega-leerkrachten het schoolbal aan het voorbereiden was. Morgen wordt ze aan de Reyerslaan verwacht om te oefenen voor de finale van zaterdag.

"Mijn boodschap zal een link met Denemarken bevatten"

Vlieghe is 24 en woont in Kortrijk. Ze is godsdienstleerkracht in Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart en in het Heilig Hart-college in Waregem. "Twee jaar geleden zag ik hoe Peter Van de Veire bij het uitdelen van de punten naar "den Aldi" verwees", vertelt Vlieghe.

"Toen zei ik voor de grap tegen mijn vriend dat ik dat eigenlijk beter zou kunnen. Enkele weken geleden kwam hij thuis met het nieuws dat de VRT een gewone kandidaat zocht om dit jaar de punten voor te lezen. Hij herinnerde me aan mijn uitspraak van toen en we namen een filmpje op dat we instuurden. Even later werd ik geselecteerd en mocht ik auditie doen bij de VRT."

"Ik weet niet of ik het beter heb gedaan dan de andere kandidaten want ook zij pakten goed op het scherm. Ik denk dat ik mijn selectie aan mijn achterban heb te denken die massaal voor me heeft gestemd."

Vlieghe weet al precies welke boodschap ze Europa zaterdag zal meegeven zodra ze in beeld is. "Het zal niks in de grappige richting zijn want ik ben niet zo humoristisch aangelegd. Ik kan wel al verklappen dat mijn boodschap een link met Denemarken zal bevatten."

"Stress heb ik momenteel nog niet. Zelfs al zullen 125 miljoen mensen kijken, ik zie hen niet. Enkel de camera zal voor me staan. Waarschijnlijk zal ik pas achteraf beseffen dat ik voor al die kijkers heb gestaan."