"Pas op met foto's van neushoorns op sociale media"

Wie op safari wil, past beter op met zijn favoriete vakantiekiekjes zomaar op sociale media te plaatsen. Vooral het fenomeen "geotagging", waarbij je online de locatie van je foto vermeldt, baart de wildreservaten zorgen. Stropers zouden zo bedreigde diersoorten zoals de neushoorn op het spoor komen.
imago stock&people

Op Twitter circuleert sinds enkele dagen een foto uit een Zuid-Afrikaans wildreservaat. Op de foto is een waarschuwingsbordje te zien, waarop in het Engels staat "Wees alstublieft voorzichtig bij het delen van foto's op sociale media. Ze kunnen stropers naar onze neushoorns leiden. Zet de geotag-functie uit en vermeld er niet bij waar de foto is genomen."

In 2012 berichtte de Sunday Times al over een jong koppel dat in opdracht van stropers richting wildreservaten werd gestuurd. Met een smartphone voorzien van gps-functie, nam het koppel beelden van de neushoorns. De stropers kregen zo de exacte coördinaten van de neushoorns in handen en gingen 's nachts tot actie over.

De neushoorn zou vooral populair zijn in Azië, waar men (verkeerdelijk) aanneemt dat zijn hoorns geneeskundige krachten hebben. Vorig jaar werden alleen al in Zuid-Afrika meer dan 1.000 neushoorns gedood, een stijging van 42% tegenover 2012.