"Referendum in Oost-Oekraïne gaat gewoon door"

Het onafhankelijkheidsreferendum in Oost-Oekraïne gaat zondag door zoals gepland. Dat liet het coördinatiecomité van de zogenaamde "Donetsk Volksrepubliek" weten na een vergadering over de kwestie.

De Russische president Vladimir Poetin had gisteren gevraagd om het referendum uit te stellen. Er wordt immers gevreesd dat dat verder geweld zou kunnen uitlokken tussen Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische militanten, die in meerdere steden in Oost-Oekraïne overheidsgebouwen in handen hebben.

Vandaag zei Poetin dat de Oekraïense crisis het gevolg is van "onverantwoordelijke politiek", en dat een gelijke dialoog tussen Kiev  en separatisten in het zuidoosten de sleutel is om de spanningen te doen afnemen. "Het voorbeeld van onze buur, onze broer Oekraïne, toont dat onverantwoordelijke politiek meerdere problemen en slachtoffers veroorzaakt", aldus Poetin.