"Tientallen Belgische jongeren verhinderd te vertrekken naar Syrië"

"De Belgische autoriteiten hebben verscheidene tientallen jongeren in ons land verhinderd om te gaan vechten in Syrië, of overtuigd om het niet te doen". Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) gezegd voor de aanvang van een internationale conferentie over Europese Syriëstrijders.

Volgens Milquet zijn er momenteel nog zo'n 160 Belgische jongeren die in Syrië verblijven. Dat cijfer is al een tijdje stabiel, wat volgens de Belgische minister wijst op een verslechtering van de situatie ter plaatse.

De Europese landen komen wel vaker op ministerieel niveau bijeen om een stand van zaken op te maken over de jongeren die naar Syrië vertrekken om er deel te nemen aan de oorlog. Voor het eerst wordt de vergadering verruimd naar de landen van oorsprong van jonge strijders of hun families: Jordanië, Marokko, Tunesië en Turkije.

"Deze landen worden geconfronteerd met hetzelfde fenomeen. Vanuit Marokko vertrokken bijvoorbeeld al ongeveer 800 jongeren", aldus Milquet. Net als de Europese antiterreurcoördinator Gilles de Kerchove pleit Milquet voor toegang tot de persoonsgegevens in de bestanden van de luchtvaartmaatschappijen, de zogenaamde Passenger Name Record (PNR).