"Verenigd Koninkrijk is maar een van de 28 lidstaten"

De Britse premier David Cameron moet niet denken dat hij na de Europese verkiezingen een consensusfiguur zal kunnen tegenhouden en eigenhandig beslissen wie dan wel de nieuwe voorzitter van de Commissie wordt. Die boodschap sturen Martin Schulz en Jean-Claude Juncker donderdag uit, de kandidaat-Commissievoorzitters van de Europese socialisten en de Europese Volkspartij. "Cameron zal zich aan de regels van het verdrag moeten houden."

De topkandidaten van de twee grootste politieke families gaan in een interview met vijf Europese kranten dieper in op de benoemingsprocedure na de verkiezingen van 25 mei. Vroeger beslisten de staatshoofden en regeringsleiders in onderling overleg wie de Commissie mocht gaan leiden, nu zullen ze rekening moeten houden met de uitslag van de verkiezingen van het Europees Parlement, waar de meeste fracties het erover eens zijn dat een van de kandidaten ook effectief de Commissievoorzitter moet worden.

"Als, na de verkiezingen, de leiders zouden zeggen dat ze voor niemand van ons kiezen, zou dat vernietigend zijn voor de democratie en grote schade toebrengen", waarschuwt Schulz in Le Monde, de Süddeutsche Zeitung, El País, The Guardian en La Stampa.

"Het gaat niet om een referendum over Schulz of Juncker", zegt Juncker in het dubbelinterview. "David Cameron zal zich aan de verdragsregels moeten houden. (...) De vraag is eerder waarom Groot-Brittannië de kiesuitslag van continentaal Europa niet zou respecteren." Schulz is nog duidelijker: "Het Verenigd Koninkrijk is slechts een lidstaat van de 28 in de Unie".

Het is een publiek geheim dat de Britten allesbehalve enthousiast zijn over de nieuwe, lichtjes gewijzigde benoemingsprocedure.

lees ook