"Vuurtornado was cool en eng tegelijk"

Noem het een vuurduivel, vuurtornado, vuurkolk of vuurtwister, in ieder geval is het iets wat de meesten onder ons alleen maar uit een spectaculaire rampenfilm kennen. Maar afgelopen weekend kon een Amerikaanse vrouw het natuurfenomeen gadeslaan nabij Chillicothe, Missouri (VS). Zo kreeg het dagje uit van Janae Copelin, met haar vriend en dochter, wel een erg speciale wending.

Op Instagram verduidelijkte ze de foto als volgt: "Ik had zo'n aangenaam weekend achter de rug, maar dit moet wel het coolste en engste ding zijn dat ik ooit gezien heb. Terwijl een boer bezig was zijn veld af te branden, stopten we even, toen de wind plots een vuurduivel opblies."

Dergelijke vuurkolken ontstaan doordat de hitte van het vuur de lucht aan de grond verhit en snel doet stijgen, terwijl er aan de basis van de luchtkolom koelere lucht uit de omgeving wordt aangezogen. Ze zijn eerder zeldzaam.

"Het geluid en de warmte waren intens. Zelfs angstaanjagend, omdat we niet wisten of hij op dezelfde plaats zou blijven. Maar het was al snel voorbij", voegde ze er later op nieuwswebsite KCWE aan toe.

Weerkanaal "The weather channel", dat de authenticiteit van de foto bevestigde, waarschuwde aan de hand van deze foto alvast andere Amerikanen voor gelijkaardige vuurtwisters in de komende dagen. De vlammen van deze "toorts-nado's" kunnen tot ruim 30 meter oplaaien.

lees ook