ANC houdt stand in eerste "Born Free" verkiezingen

In Zuid-Afrika lijkt het African National Congres stand te houden in de eerste "Born Free" verkiezingen, de eerste verkiezingen waaraan kiezers konden deelnemen die de Apartheid nooit gekend hebben. De voornaamste rivaal van het ANC, de Democratic Alliance, gaat flink vooruit maar vormt voorlopig geen bedreiging voor het ANC. Dat blijkt uit de eerste uitslagen.
Mensen stonden lang te wachten om te kunnen stemmen.

Met een kwart van de stemmen geteld haalt het ANC, de bevrijdingsbeweging die 20 jaar geleden aan de macht kwam onder leiding van Nelson Mandela, 57,6 procent van de stemmen. Dat heeft de kiescommissie meegedeeld. 57,6 procent is minder dan de peilingen, die het ANC bijna 65 procent van de stemmen gaven, nauwelijks minder dan bij de verkiezingen van 2009 die president Jacob Zuma aan de macht brachten.

De voortdurende populariteit van het ANC heeft analisten verrast. Zij dachten dat de steun voor het ANC kon afkalven naarmate de herinnering aan de historische rol van het ANC bij het afschaffen van de Apartheid vervaagt, en door de moeizame economische groei en de vele schandalen die de eerste ambtstermijn van Zuma gekenmerkt hebben.

De tweede plaats is voor de Democratic Alliance die bijna 30 procent van de stemmen haalt. De partij, die gaandeweg het imago van verdediger van de privilegies van de blanken van zich af heeft geschud, beantwoordt daarmee aan de voorspellingen dat ze het beter zou doen dan bij de vorige verkiezingen, waar ze 16,7 procent haalde.

De derde plaats is voor nieuwkomer Economic Freedom Fighters, een partij die de middelen van het land wil herverdelen ten voordele van de armen. De EFF zou zo'n 4 procent halen.

Volgens de kiescommissie lag de opkomst erg hoog en zijn de verkiezingen, de vijfde sinds het einde van de Apartheid, erg vlot verlopen. Er zouden slechts een handvol incidenten geweest zijn in de 22.000 kiesbureaus.