Antwerpen promoot eerste zondag van de maand als koopzondag

Het Antwerpse stadsbestuur en de voornaamste Antwerpse handelsverenigingen hebben donderdag een akkoord bereikt over het systeem van zondagsopeningen. Vanaf september gaat de stad de eerste zondag van de maand promoten als koopzondag. Winkeliers blijven vrij om op die dag al dan niet de deuren te openen en mogen als ze dat wensen ook op andere zondagen opendoen. De promotiecampagne zal zich vooral richten op (buitenlandse) toeristen die Antwerpen meestal links laten liggen of op zondag nu nog elders gaan shoppen.

Nu alle ministeriële besluiten om de Antwerpse binnenstad als toeristisch centrum te erkennen in het Staatsblad verschenen zijn, mogen winkeliers in het gebied tussen Schelde en Leien en rond de De Keyserlei (indien ze dat willen) 's zondags hun zaak openen. Zowel bij de ondernemers als hun personeel bleek de voorbije maanden een grote verdeeldheid te bestaan over die zondagsopeningen. Het stadsbestuur en de betrokken handelsverenigingen zijn nu echter van mening dat er een compromis gevonden is waar zowat iedereen zich in kan vinden.

"We willen als stad een promotiecampagne starten via verschillende mediakanalen, maar als we mensen op een zondag naar Antwerpen lokken, moeten er natuurlijk wel genoeg winkels effectief open zijn", zegt schepen voor Middenstand en Toerisme Koen Kennis (N-VA). "Na vele formele en informele gesprekken zijn we tot een compromis gekomen rond de eerste zondag van de maand." Naast de reclamecampagne wil de stad in de toekomst ook telkens enkele toeristische evenementen laten samenvallen met de gepromote koopzondagen. Er volgen nog gesprekken met de NMBS en De Lijn over het opvangen van de verwachte extra reizigersstromen.