Apotheker moet belangrijkere rol spelen in behandeling migraine

Een op de tien Belgen kampt met migraine, maar een op de drie mensen met hoofdpijn herkent de migrainesymptomen niet. Bovendien wordt in 48 procent van de gevallen geen diagnose gesteld door de geneesheer. Daarom moet de apotheker een belangrijkere rol spelen in de tijdige behandeling van de ziekte. Dat blijkt donderdag uit de voorstelling van de "Week van de Migraine" (12-17 mei).

Migraine is een ziekte die wordt gekenmerkt door hevige hoofdpijn, misselijkheid, gevoeligheid voor licht, geluid of geuren en wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door stress en slechte slaapgewoonten of slaaptekort.

Tijdens de tweede editie van de "Week van de Migraine" ligt de focus op de rol van de apotheker in het herkennen van de ziekte, want een op de drie mensen met hoofdpijn herkent de migrainesymptomen niet, met een verkeerde, of het gebrek aan, behandeling tot gevolg. Bovendien is 70 procent van de patiënten niet tevreden met de behandeling. "Er moet een nauwere samenwerking komen tussen de apotheker, de geneesheer en de patiënt", zegt Alain Chaspierre van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB).

Met een brochure voor apothekers en patiënten, een "migrainetest", een "migrainedagboek" en de verspreiding van informatieve affiches moet de "Week van de Migraine" de aandacht op migraine verhogen, het debat over de problematiek aanzwengelen en zowel de patiënt als de apothekers van de juiste middelen voorzien om de patiënt tijdig door te verwijzen naar de geneesheer. "Deze campagne wil de mythe doorbreken dat men migraine niet kan bestrijden", besluit neuroloog dr. Bart Vandersmissen.