Benelux toont oplossing btw-fraude aan Europa

Tijdens een seminarie over fiscale fraudebestrijding, georganiseerd door de Europese Commissie, heeft staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) het project "Social Network Analysis" gepresenteerd aan EU-vertegenwoordigers. Dit project laat toe om grensoverschrijdende btw-fraude snel en doeltreffend op te sporen en aan te pakken.

De "Social Network Analysis" brengt grensoverschrijdende btw-carrouselfraude in beeld op een geautomatiseerde manier, via het invoeren van een aantal gegevens door de fiscale administraties. Het systeem werd voor het eerst getest in de Benelux-landen, met succes.

Het unieke van dit systeem is dat alle bestaande fraudeanalyses in één methode worden samengebracht. Hierdoor worden verbanden en onderlinge relaties van fraudemechanismen in één klap in kaart gebracht. Bovendien functioneert het in "realtime", waardoor fraudeurs onmiddellijk kunnen worden aangepakt.

Met de Europese landen die overtuigd zijn van de meerwaarde van het systeem, zal een uitgebreidere testfase worden opgestart. Doordat steeds meer landen deelnemen en gegevens massaler worden gedeeld, zal deze analyse een completer beeld kunnen geven van frauduleuze netwerken in Europa, klinkt het in een persmededeling van de Benelux Unie.