Conchita Wurst maakt favorietenrol waar in 2e halve finale Songfestival

Malta, Noorwegen, Polen, Oostenrijk, Finland, Wit-Rusland, Zwitserland, Griekenland, Slovenië en Roemenië. Dat zijn de landen die vanavond in Kopenhagen een plek in de finale van het Eurovisiesongfestival hebben bemachtigd tijdens de tweede halve finale van de liedjeswedstrijd. Vooral de Oostenrijkse kandidaat Conchita Wurst gooide hoge ogen, maar ook de jongens van Griekenland en Zwitserland stelden niet teleur.

Dat de tweede halve finale van mindere kwaliteit zou zijn dan de eerste halve finale dinsdag, was op voorhand door kenners voorspeld en dat werd ook bewaarheid. De nummers waren net van iets mindere kwaliteit dan dinsdag en ook het wervelende gevoel van toen bleef afwezig. Vanuit België kon bovendien niet worden gestemd, wat tijdens de finale komende zaterdag wel weer kan.

Nochtans deden de organisatoren vanavond flink hun best om net als dinsdag originele en humoristische elementen de show binnen te smokkelen. Zo sprong vooral de ode aan de miljoenen Australiërs die jaarlijks het Eurovisiesongfestival bekijken eruit. Met Jessica Auboy tijdens de intervalact, stond zelfs een Australische zangeres op het podium.

"Een beetje Mumford and Sons"

Maar terug naar het wedstrijdelement. Malta mocht de spits afbijten. De groep Firelight bracht het nummer "Coming home" over mensen die lange tijd weg zijn van vrienden en familie. De sound klonk levenslustig en was met folkelementen doorspekt. "Een beetje Mumford and Sons", reageerde commentator Eva Daeleman. Het leverde het land een plaats in de finale op.

"Eén en al elegantie in de persruimte en een harde tante op het podium", zei Raf Van Bedts over de Israëlische kandidaat Mei Feingold (foto) vooraf. Ze bracht haar nummer "Same heart" inderdaad vol kracht en overtuiging. Vuur op het podium, maar helaas geen finaleplaats.

Noorwegen stuurde de robuuste Carl Espen met het breekbare lied "Silent storm", een ingetogen ballade die Europa wist te overtuigen. Zaterdag mag Espen in de finale aantreden.

"The lion king"

"Three minutes to earth" was de titel van het lied van Georgië gezongen door The Shin and Mariko. De groep bracht veel kleuren en zelfs een parachute op het podium. Het geheel had een hoog "The lion king"-gehalte. Een plekje in de finale zat er echter niet in.

Polen bracht met "We are slavic" een behoorlijk omstreden nummer met een volgens velen seksistische tekst. Veel hadden het lied en de zangeres Cleo (foto) niet om het lijf, letterlijk en figuurlijk. Zanger Donatan bleef doodleuk in de greenroom zitten en zag daar hoe zijn lied naar de finale wist door te stoten.

De artiest waar iedereen naar uitkeek, was ongetwijfeld Conchita Wurst uit Oostenrijk, de transgenderist die als vrouw met baard optreedt. Haar ballade "Rise like a phoenix" leverde haar flink wat applaus op net als een plaats in de finale.

"Coldplay" op het podium

"Attention" schreeuwde de Litouwse kandidaat Vilija Mataciÿnaitè de titel van haar nummer bij aanvang aan. De act baadde in een futuristisch sfeertje dankzij een opmerkelijke haartooi en lycra outfit. Voor een plaats in de finale volstond dit alles evenwel niet.

Finland stuurde met Softengine (foto) een band die onwillekeurig aan de Vlaamse groep Bandits deed denken. Voor hun nummer "Something better" zetten de Finnen er een flink stuk heviger de gitaren in. Even leek het podium door Coldplay ingenomen. Hoe dan ook stootten de Finnen naar de finale door.

De Ierse kandidaten Can-Linn en Kasey Smith deden aardig hun best met de uptempoballade "Heartbeat". Ondanks de traditionele Ierse elementen zoals de fluit, wisten ze niet te overtuigen. Het avontuur eindigde voor hen in de halve finale.

Een boze juf wiskunde

Een stukje kaastaart? Dat was wat de Wit-Russische kandidaat Teo Europa aanbood. Zijn nummer "Cheesecake" vertelde het verhaal van zijn liefde voor een meisje dat hem zo noemde. Verrassend genoeg vond Europa het kleffe lied goed genoeg voor de finale.

De Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië stuurde zangeres Tijana die strak in het pak als een boze juf wiskunde het podium betrad voor haar nummer "To the sky". In de finale is ze niet geraakt.

Zwitserland mikte dit jaar op succes met "jager" Sebalter (foto) die "Hunter of stars" zong. Naast een fris stel jonge muzikanten bracht hij ook de viool van Alexander Rybak mee terwijl hij er lustig op los floot. Ongetwijfeld mede dankzij zijn knappe looks, heeft hij een plek in de finale weten te bemachtigen.

De terugkeer van de schoudervullingen

Freaky fortune featuring Riskykidd (foto). Een hele mond vol, de Griekse kandidaten. "Rise up" zongen ze, een eigentijds nummer met flinke beats, maar even goed met traditionele Balkangeluiden. Het publiek hadden ze meteen op hun hand, mede dankzij een heuse trampoline die tijdens hun act op het podium stond. Ook Europa ging voor de bijl en beloonde hen met een finaleplaats.

Tinkara Kovac uit Slovenië probeerde het met "Round and round". Opvallend waren haar jurk die de terugkeer van de schoudervullingen inluidde en de dwarsfluit waarop ze af en toe een deuntje floot. Een weinig overtuigend nummer, maar Kovac zit wel in de finale.

Roemenië mocht als laatste het podium op. Paula Shelling & Ovi zongen "Miracle". Het werd een act doorspekt met magie en een ronde piano. De truc werkte want het duo heeft een finaleplaats bemachtigd.