Dagboek moet zwaarlijvige patiënten opvolgen

Om patiënten die omwille van zwaarlijvigheid een maagoperatie hebben ondergaan, beter op te volgen, heeft het Noord-Limburgs Obesitascentrum een handig dagboekje ontwikkeld: een "Obesipas".

De Obesipas werd voorgesteld op een wetenschappelijk symposium, in aanwezigheid van Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V). De artsen en medewerkers van het Noord-Limburgs Obesitascentrum, verbonden aan het Mariaziekenhuis in Overpelt, vinden dat een goede opvolging mee het succes bepaalt van een maagoperatie. Daarom hebben zij de Obesipas ontwikkeld, een dagboek dat door de patiënt en alle zorgverleners kan geconsulteerd worden om de vorderingen na de operatie op te volgen.

"Zo'n dagboek kan dan een goede stimulans zijn om slechte gewoontes over boord te gooien en een nieuwe levensstijl aan te nemen die nodig is om de efficiëntie van de operatie te maximaliseren",  klinkt het.

Dit alles is broodnodig, vindt minister Vandeurzen. Obesitas is dé ziekte van de 21ste eeuw. De cijfers liegen er niet om: in 2008 hebben meer dan 1,4 miljard mensen wereldwijd een probleem van overgewicht gerapporteerd en zijn er 500 miljoen mensen obees. De cijfers tonen een verdubbeling sinds 1980, waardoor actie noodzakelijk is.