De Grauwe: "Vermogensbelasting is onvermijdelijk"

Paul De Grauwe, professor emeritus economie aan de KUL, voormalig Open VLD-senator en tegenwoordig hoogleraar aan de London School of Economics is niet langer gekant tegen een vermogensbelasting. In een interview met De Standaard vandaag noemt hij zo'n belasting "nodig" en "technisch haalbaar".

Volgens De Grauwe zijn in het verleden verkeerde fiscale beslissingen genomen, hetgeen geleid heeft tot een scheve verdeling in de vermogens. "Grote vermogens zijn te lang en te vaak aan het oog van de fiscus kunnen ontsnappen", zegt hij in De Standaard. Nog volgens de liberaal gezinde econoom is het kantelpunt nu echter bereikt.

"Mensen tolereren dat niet langer. Politici moeten daarom ingrijpen, zoniet dreigt de vermogensongelijkheid het vertrouwen van de mensen te ondermijnen in de vrije markt. En dan zit je pas echt met een probleem."

Het gebrek aan een vermogenskadaster mag daarbij geen excuus zijn, stelt hij. Dat bestaat nu niet omdat het de politici in het verleden ontbrak aan politieke moed. Een vermogensvlucht richting buitenland schrikt hem ook niet af. Volgens De Grauwe is er ook in het buitenland een beweging richting vermogensbelasting aan de gang. "Kijk naar het bankgeheim dat sneuvelt, kijk naar de internationale afspraken rond de overdracht van financiële gegevens. De ontsnappingsroutes worden kleiner." Reden te meer volgens De Grauwe om in te grijpen met een radicale aanpak.

lees ook