Europese Unie klaar voor nieuwe sancties tegen Russen

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken breiden volgende week waarschijnlijk de lijst met sancties uit tegen Russen en pro-Russische Oekraïners die bijdragen aan de instabiliteit in Oekraïne. Er zouden voor het eerst ook bedrijven op de sanctielijst terechtkomen.
AP2014

Omdat de crisis in het oosten van Oekraïne voorlopig voort blijft duren, werkt de EU aan nieuwe sancties. Voorlopig gaat het nog altijd om fase 2 van de "drietrapsraket" aan sancties die in het vooruitzicht gesteld werd.

Diplomaten die de vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU voorbereiden, breidden deze week de juridische basis van de sanctieregeling uit. Het is aan de ministers om die uitbreiding te formaliseren.

Het gaat om een technische kwestie, die onder meer moet toelaten dat ook bedrijven gesanctioneerd kunnen worden. Zo wordt al wie zich onrechtmatig verrijkt zou hebben met de Russische annexatie van de Krim geviseerd. Volgens de internationale gemeenschap - en dus ook de EU - was die aanhechting van het Oekraïense schiereiland een aanfluiting van de internationale rechtsregels.

De namen die aan de lijst zouden worden toegevoegd, werden vandaag al tegen het licht gehouden door de ambassadeurs van de 28 lidstaten. Ook hun beslissing zal volgende week door de ministers worden geformaliseerd.

De ministers zullen ook de energiebevoorrading van Oekraïne en de EU bespreken, evenals de diplomatieke pogingen om de crisis te ontmijnen. "Iedereen is het erover eens dat de geplande presidentsverkiezingen van 25 mei cruciaal zijn om de nationale dialoog in Oekraïne opnieuw op gang te brengen", klinkt het.