Expo rond magisch realisten opent de deuren in Antwerpen

In de Koningin Fabiolazaal in Antwerpen loopt vanaf zaterdag een tentoonstelling over Vlaamse en Nederlandse kunstenaars die tijdens het interbellum van de vorige eeuw rond magisch realisme en nieuwe zakelijkheid werkten. Het nog tot 2017 voor renovatie gesloten Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) staat tijdelijk een aantal topstukken van zijn collectie af, net als het Museum Plantin-Moretus en het Nederlandse Gemeentemuseum Den Haag.

De expo "De Modernen: Onwaarschijnlijk Echt" brengt werken samen van onder meer Gustave Van de Woestyne, Paul Delvaux en de Nederlander Pyke Koch. De schilders in kwestie weken in de periode na de Eerste Wereldoorlog sterk af van de in die tijd populaire modernistische stromingen als het kubisme en het abstracte expressionisme, al vallen daar nog wel enkele vormelijke en inhoudelijke elementen van terug te vinden. De oorzaak voor hun gedeeltelijke 'terugkeer' naar het realisme wordt vaak deels in de jarenlange oorlogsellende gezocht.

Een deel van de tijdelijke tentoonstelling is gewijd aan het oeuvre van graficus Henry Van Straten en legt op die manier de link met enkele aan de getoonde schilderkunst verwante literaire stromingen. Van Straten werkte als illustrator immers onder meer voor Willem Elsschot bij diens meesterwerk "Lijmen/Het been". Enkele van die tekeningen en schetsen hangen de komende maanden in de Fabiolazaal.