Grondwettelijk Hof houdt splitsing BHV overeind

Het Grondwettelijk Hof heeft de beroepen van het Vlaams Belang tegen de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde verworpen. De splitsing gebeurde volgens het Hof in overeenstemming is met de grondwet.

In het kader van de zesde staatshervorming bereikten de onderhandelende partijen een akkoord over de splitsing van de kieskring die al decennia het voorwerp van communautaire conflicten was. De 19 tweetalige gemeenten van het Brussels Gewest omvatten voortaan de nieuwe kieskring Brussel en de 35 eentalig Nederlandstalige gemeenten worden met de kieskring Leuven samengevoegd tot de kieskring Vlaams-Brabant.

Door de uitspraak van het Grondwettelijk Hof komt er volgens staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten "een einde aan hét symbool bij uitstek voor de communautaire tegenstellingen in dit land". Verherstraeten merkt op dat het Grondwettelijk Hof vorige maand ook al de procedure voor de benoeming van burgemeesters in de faciliteitengemeenten overeind hield. "De zesde staatshervorming heeft met glans de toets van het Grondwettelijk Hof doorstaan", besluit de CD&V'er.