Insect vernoemd naar personage Harry Potter

"Ampulex dementor" wordt de naam van een wespensoort die onlangs in Zuidoost-Azië werd ontdekt. De naam verwijst naar de "Dementors" uit Harry Potter. Het waren de bezoekers van het Natuurhistorisch Museum in Berlijn die mochten stemmen voor een nieuwe naam.

In de Harry Potter-reeks zijn de Dementors de gevangenisbewakers van Azkaban. Ze worden in de tovenaarswereld gevreesd, want ze zuigen alle geluk uit hun omgeving. De "kus van de Dementor" wordt nog het meest van al gevreesd. Als een Dementor zijn kaken om een mond klemt, kan hij de ziel uit iemands lichaam wegzuigen. Het slachtoffer kan dan wel nog voortleven, maar dan wel zonder een greintje bewustzijn. Zijn ziel is voorgoed verloren.

De bezoekers van het Natuurhistorisch Museum van Berlijn zagen een grote gelijkenis tussen de Dementors en de nieuwe wespensoort uit Zuidoost-Azië. De wesp kan namelijk zijn kakkerlakprooi selectief verlammen. "De wesp steekt de kakkerlak in zijn neuraal netwerk waardoor de kakkerlak als een zombie recht in het nest van de wesp loopt", schrijft het rapport van het wetenschappelijk magazine Plos One. Verder is de wesp ook heel opvallend door zijn rode en zwarte kleur en door zijn speciale manier van rennen en en springen, aldus het rapport.