Kan 17-jarige bal naar zichzelf gooien?

Vorige week nog volledig onbekend, maar sinds dit weekend een internetvedette. En dat heeft alles te maken met een filmpje, in Vine-vorm, waarin de american footballbelofte Gary Haynes, nauwelijks 17, te zien is waarin hij eerst een bal weggooit, het daarna op een rennen zet om diezelfde bal een heel eind verder zelf terug op te vangen. "Onmogelijk", reageerden sceptici, waaronder zelfs zijn trainer, "hier worden de wetten van de natuur wel erg getart".

Haynes gaf op nieuwswebsite Click 2 Houston toe dat hij niet verwacht had dat het zou lukken: "Ik was wat met de bal aan het dollen, toen ik bij mezelf dacht: "Waarom hem niet eens weggooien en proberen te vangen?" Ik had het ooit Jamaal Charles (speler bij Kansas City Chiefs, maar het filmpje zou reclame voor Puma zijn geweest, nvdr) zien doen." De afstand die Haynes liep was ongeveer 40 meter.

Maar het lukte, al bleek niet iedereen overtuigd. De trainer van Haynes bijvoorbeeld: "Mijn eerste reactie was dat dit absoluut niet mogelijk was. Maar toen ik hem op training beter bezig zag, wist ik dat, als iemand het zou kunnen, hij het wel zou zijn. Met zijn stevige greep en zijn snelheid."

Journalist Evan Jankens van CBS bleef sceptisch, vooral omdat het filmpje in Vine-vorm verspreid was en dus "bewerkt" kon zijn. "Ik dacht in ieder geval dat het niet mogelijk was. Dat enkel Flash Gordon of Usain Bolt daarin konden slagen. Maar man, ik denk dat ik het verkeerd had, want dit lijkt authentiek", aldus Jankens.

"Toch maar oppassen", aldus sportwebsite Bleacher Report, "Alle krediet voor de maker van dit filmpje. En studenten die in een filmrichting studeren, zullen dit filmpje zeker als inspiratiebron gebruiken." Diverse sites blokletterden dan ook: "Wat Haynes doet is wellicht nep, maar daarom niet minder entertainend." Volgens sommigen gaat de bal bij het gooien ook verdacht veel "recht omhoog". En dus duikt de naam van de Amerikaanse grappenmaker Jimmy Kimmel weer op.

Voor Haynes blijft intussen het sportieve centraal staan: "Mijn doel is om nog sneller te worden. Snelheid is in deze sport heel belangrijk en daar wil ik alles voor doen."

Echt of niet, oordeelt u zelf:

lees ook