Museum voor hedendaagse kunst in Brussel opent in 2017

In 2017 zal Brussel eindelijk zijn museum voor hedendaagse kunst hebben. Dat komt in de Citroëngarage op het IJzerplein in de kanaalzone. Het museum zal worden gerealiseerd in samenwerking met de Franse autobouwer PSA Peugeot-Citroën.

Het Brussels Gewest en de autobouwer gaan de site de komende drie jaar samen ontwikkelen. Nadien neemt de Brusselse regering het beheer van het museum op zich.

Het museum zal een oppervlakte hebben van zo'n 15.000 vierkante meter. In eerste instantie zal de collectie moderne en hedendaagse kunst van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België er onderdak vinden. Die bestaat uit topwerken van onder anderen Picasso, Dalí, Matisse, Bacon en Miró.

In januari 2011 sloot het Museum voor Moderne Kunst aan de Regentschapsstraat de deuren. De collectie verdween in een depot. Sindsdien zijn verschillende mogelijkheden onderzocht om een nieuw museum te trekken. Ondertussen is beslist dat de collectie eerst nog tijdelijk zal ondergebracht worden in het Vanderborghtgebouw in de Schildknaapstraat, voordat ze definitief naar de kanaalzone verhuist.

Brussels volksvertegenwoordigster Yamila Idrissi (SP.A) is heel blij met de beslissing dat het museum in de kanaalzone zal komen. Samen met 150 andere mensen lanceerde ze in juli 2013 een campagne om de kanaalzone te promoten als plek voor het museum.

“Ik ben heel blij met de expliciete keuze van de Brusselse Regering voor de Brusselse kanaalzone. Het is een zone in volle verandering, die met de komst van het museum zich volop zal kunnen ontwikkelen en zo mee Brussel kan optillen tot een hoger niveau”, meent Idrissi.