Orale seks veroorzaakt meer keelkanker bij Belgen

Keelkanker wordt steeds vaker veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Dat wordt doorgegeven via seks, vooral orale. Dokters zien vooral een toename bij dertigers en veertigers, berichten verschillende kranten vandaag.

Bij een op de drie keelkankers is orale seks de schuldige. Elk jaar komen er in ons land zo'n honderd patiënten bij, en dat aantal stijgt. "We zien steeds meer jonge dertigers en veertigers", zegt hoofd- en halschirurg Carl Van Laer (UZ Antwerpen).

Het humaan papillomavirus, dat bij vrouwen baarmoederhalskanker kan veroorzaken, maakt ook steeds meer mannelijke slachtoffers. Zo is in Nederland het aantal keelkankers door orale seks in twintig jaar verzesvoudigd. Ook in ons land is diezelfde evolutie zichtbaar. De piek zou nog niet bereikt zijn.

"Er bestaan wel degelijk goede methoden om je te beschermen tegen HPV", zegt Sandra Van den Eynde in "De ochtend". "Waar wij voor pleiten, is om je te laten vaccineren, omdat HPV ook voorkomt op plaatsen waar je je niet altijd kan beschermen met een condoom. Dan is een vaccin een heel goede zaak."

In Vlaanderen krijgen tienermeisjes sinds 2010 het HPV-vaccin gratis aangeboden op school. Je laat je immers best vaccineren voor je seksueel actief wordt, legt Van den Eynde uit. "Wij pleiten ervoor dat ook jongens zich zouden kunnen laten vaccineren met dezelfde maatregel."

Keelkanker die veroorzaakt wordt door HPV is wel beter te behandelen dan wanneer de kanker veroorzaakt wordt door roken of te veel alcohol.

Meest gelezen