Protest tegen strip die radioactieve regio in Fukushima schoffeert

Het gemeentebestuur van Futaba in Japan is woest over een manga-strip die insinueert dat de inwoners slachtoffer zijn van vreemde ziektes na de kernramp in Fukushima.

De geviseerde passage van de strip "Oishinbo" staat in een Japans weekmagazine, Big Comic Spirits. Een van de personages, getekend door Akira Hanasaki, beweert er dat meerdere mensen in Fukushima slachtoffer zijn van onverklaarbare neusbloedingen.

Het gemeentebestuur reageerde in een brief: "Futaba is de stad waar de site van de kerncentrale Fukushima Daiichi is gevestigd en ze is meteen geëvacueerd na de ramp". In de brief wordt ontkend dat er klachten zijn omtrent neusbloedingen.

"Door deze publicatie zijn het niet enkel de inwoners van Futaba, maar bij uitbreiding alle mensen in de regio Fukushima die riskeren het slachtoffer te worden van discriminatie", gaat het stadsbestuur verder. "De scenarist, Tetsu Kariya, heeft helemaal niets onderzocht en brengt slechts een 'unilaterale' mening naar buiten."

De zaak is een hit op het internet, waar sommige ex-inwoners van de regio beweren effectief geleden te hebben onder neusbloedingen, terwijl anderen het tegenovergestelde beweren.

Ook Kariya zelf reageerde al. Hij verwachtte zich niet aan de hetze en "begrijpt niet waarom de waarheid bekritiseerd wordt". De 72-jarige man beweert dat hij de feiten twee jaar lang onderzocht op het terrein. De man plant nog meer publicaties omtrent Fukushima met nog preciezere elementen over dezelfde polemiek. Kariya beweert dat er een sfeer heerst waarbij men verkiest om de problemen te negeren.