Stemtest meer dan anderhalf miljoen keer afgelegd

De Stemtest van de VRT, De Standaard en de Universiteit Antwerpen is al meer dan 1,6 miljoen keer gedaan. Aan Vlaamse zijde zijn er 1.270.000 deelnames, aan Franstalige zijde 330.000 deelnames.

Begin deze week kwam de teller van het aantal deelnames al op meer dan anderhalf miljoen te staan. Die gebruikers zijn gemiddeld 10 minuten bezig met de stellingen, de argumenten van de partijen en hun resultaat. Dat geeft aan dat gebruikers niet zomaar snel de vragen beantwoorden, maar met de vragen (en antwoorden) aan de slag gaan.

De huidige editie van de stemtest is nu al veel meer gebruikt dan de vorige editie in 2009 die alleen in Vlaanderen bestond, die in totaal 900.000 keer werd afgelegd.

Hoewel een stemtest voor Franstalig België een relatief nieuw gegeven is, is het ook daar een groot succes. Volgende week wordt er door de RTBF ook nog een televisie-uitzending aan de "teste électoral" gekoppeld.

De Stemtest bevat afzonderlijke stemtesten voor het regionale, het federale en het Europese niveau. De meest populaire stemtest is deze voor het Vlaamse en het Waalse parlement. Meer dan 50 procent van het aantal deelnames aan Vlaamse zijde ging over het Vlaamse niveau. De test voor het federale parlement is goed voor 33 procent van het aantal deelnames; en die voor het Brusselse en  het Europese parlement voor respectievelijk 3 en 11 procent.

Aan Franstalige kant is de test voor het Brusselse parlement  relatief populairder en scoort die voor het Waalse parlement relatief lager.

Merkwaardig genoeg wordt de Stemtest ook in het buitenland afgelegd, onder meer in Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Dit jaar kunnen gebruikers bij het beantwoorden van de stellingen ook de de argumenten van de partijen en de posities van de partijen van de andere taalgroep bekijken. Het laatste kan alleen bij de stemtest voor het Brusselse, het federale en het Europese parlement.

De stemtest kunt u afleggen via deze link.

lees ook