Syrische beer vindt hulp in Israël

Een Syrische beer is gisteren geopereerd aan een hernia. Op zich al opmerkelijk nieuws, te meer omdat de operatie in Tel Aviv plaatsvond, en Syrië en Israël zich in staat van oorlog bevinden.

In Syrië woedt al ruim drie jaar een burgeroorlog. Bovendien zijn Syrië en Israël al sinds 1967 officieel in staat van oorlog. Dat weerhoudt Israël er niet van om regelmatig Syrische gewonden op te nemen in Israëlische ziekenhuizen. Nu kon dus ook een Syrische beer op Israëlische hulp rekenen.

Mango, een 19-jarige Syrische bruine beer, werd geopereerd nadat hij al een tijdje gedeeltelijk verlamd was geweest. "Hij kon zijn rechter achterpoot niet meer bewegen en zijn toestand verslechterde steeds, tot zijn volledige achterlijf verlamd was", vertelt dokter Merav Shamir van het Ramat Gan Zoölogisch centrum in de buurt van Tel Aviv, die de operatie leidde.

Dierenartsen ontdekten dat de meer dan 250 kilo zware beer een geknelde ruggenwervel had, toen ze een scan namen om de oorzaak van zijn verergerende verlamming te zoeken. De wervel drukte op Mango's ruggengraat en zorgde zo dat hij zich steeds minder kon bewegen.

De operatie was nieuw voor beren. Volgens Shamir werden in het verleden andere beren met soortgelijke problemen geëuthanaseerd.

Het Ramat Gan Zoölogisch centrum is de meest gerenommeerde zoo van Israël. Vorig jaar gebruikten de dierenartsen er acupunctuur om de chronische oorontsteking van de 14-jarige Indonesische tijger Pedang te genezen.