Theatervoorstelling Anne Frank beleeft première in Amsterdam

In een nieuw theater in het Westelijk Havengebied van Amsterdam gaat vanavond een nieuwe voorstelling over het leven van Anne Frank in première.
AP2000

Onder de 1.100 gasten zijn de Nederlandse koning Willem-Alexander en Buddy Elias, de neef van Anne en het laatste nog levende familielid van de familie Frank.

De voorstelling is gebaseerd op de dagboeken die Anne tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef op haar onderduikadres in het Achterhuis. Het is de eerste keer dat teksten uit haar dagboek op het toneel letterlijk worden geciteerd. Rosa da Silva speelt de rol van Anne.

Het Anne Frank Fonds in Basel, opgericht door Annes vader Otto Frank, nam het initiatief voor het stuk. Het is geschreven door het schrijversechtpaar Jessica Durlacher en Leon de Winter.

De Anne Frank Stichting in Amsterdam, die niet betrokken is bij de voorstelling, liet eerder weten moeite te hebben met het commerciële karakter. "Het wordt gepresenteerd als een gezellig avondje uit, met een 3D-hapjesbar, borrelboxen en hostessen. Dat past naar ons oordeel niet bij de geschiedenis van Anne Frank."