Verenigde Staten willen Rusland speciale douanevoordelen ontnemen

De Verenigde Staten willen Rusland het recht ontnemen om bepaalde goederen tolvrij in te voeren. Het optreden van Rusland in de Oekraïne-crisis staat niet in direct verband met de beslissing van president Obama, luidt het.

Het zogenoemde "Generalized System of Preferences' (GSP) laat bepaalde landen toe tolvrij goederen te importeren om concrete handelsvoordelen tot stand te brengen. President Barack Obama plant nu Rusland in dit programma niet meer als "begunstigd ontwikkelingsland" aan te duiden. Dat heeft het Witte Huis woensdag meegedeeld.

De economische ontwikkeling van Rusland is momenteel "ver genoeg gevorderd" en het land heeft zijn competitiviteit verbeterd. De bevoorrechte behandeling in het kader van het GSP-programma is daardoor niet meer gerechtvaardigd, luidt het.

Het optreden van Rusland in de Oekraïne-crisis staat niet in direct verband met de beslissing van president Obama, aldus Caitlin Hayden, de woordvoerster van de nationale veiligheidsraad. Obama heeft het Congres op de hoogte gebracht.

Het Witte Huis wijst erop dat de Wereldbank vorige zomer reeds het land heeft opgenomen bij de landen met een hoog inkomen. Daardoor zou Rusland sowieso vanaf 2016 niet meer in aanmerking komen voor het GSP-programma. Eens de beschikking definitief, zal Rusland de gebruikelijke tol- en douanerechten moeten betalen.