Vervoort sluit coalitie met FDF niet uit

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) zou na de verkiezingen het liefst de huidige olijfboomcoalitie voortzetten. Hij sluit ook een samenwerking met de extreem francofone partij FDF niet uit. Maar een samenwerking met de MR van Didier Reynders is voor hem een brug te ver, zo laat Vervoort vandaag in enkele Franstalige kranten optekenen naar aanleiding van het Irisfeest, de officiële feestdag van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Vervoort, die naar eigen zeggen de partijprogramma's van alle partijen grondig bestudeerd heeft, ontvouwt vandaag in verscheidene Franstalige media zijn visie op de Brusselse regeringsvorming.

"Natuurlijk zal de MR niet aan de onderhandelingstafel worden uitgenodigd", zegt Vervoort met klem. Natuurlijk, dat is als de PS het voor het zeggen heeft en er een andere coalitie mathematisch mogelijk is, vervolgt hij in dezelfde adem. Volgens de PS-lijsttrekker hebben de Franstalige liberalen van partijvoorzitter Charles Michel een gespleten visie op het Brussels Gewest.

"De olijfboomcoalitie geniet vanzelfsprekend onze voorkeur. Maar als het FDF een goed resultaat behaalt, ga ik die partij niet uitsluiten", luidt het in Le Soir. Vervoort ziet punten van overeenkomst in de socio-economische programma's van de SP en het FDF. Maar hij weigert om commentaar te geven op de mogelijkheid van een coalitie tussen PS, CDH en FDF die nu al door sommigen naar voren wordt geschoven.  "We mogen zeker het FDF niet vergeten als eventuele toekomstige naam voor mogelijke partnerschappen", herhaalt hij in de zakenkrant L'Echo.

De opkomst van het extreem-linkse PTB boezemt hem geen angst in. Volgens Vervoort hebben vooral de Franstalige groenen van die partij te vrezen.

lees ook