Vervroegde verkiezingen in Kosovo

De president van Kosovo, Atifete Jahjaga, heeft in de voormalige Servische provincie vervroegde verkiezingen uitgeroepen voor 8 juni. Enkele dagen eerder had ook de premier van het door de VN nog steeds niet erkende Kosovo, Hashim Thaçi, die datum al naar voor geschoven.
De president van Kosovo op bezoek bij de veiligheidsdiensten

Atifete Jahjaga verklaarde voorts dat ze de komende dagen aan de Europese Unie zal vragen een ploeg waarnemers te sturen om het kiesproces van dichtbij te volgen.

Maandag had premier Thaçi om vervroegde verkiezingen gevraagd nadat het parlement niet had ingestemd met zijn voorstel om een nationaal leger op te richten in de voormalige Servische provincie. Thaçi probeert al maanden de in 2009 opgerichte "Veiligheidstroepen van Kosovo", vooral gerekruteerd onder voormalige UCK-guerrillero's, tot een heus leger van 5.000 man om te vormen. Felste tegenstanders van Thaci's project in het parlement zijn de Kosovaarse Serviërs.